Д-р Росица Врабевска: Имаме необходимост от по-холистичен подход в образованието

Публикувано от Център за обучение "Цар Симеон Велики" на

Интервю за BTV Radio на д-р Росица Врабевска, управител на Център за обучение „Цар Симеон Велики“

“Нашата мисия е да възпитаваме емпатия и толерантност в учениците, както и изграждане и поддържане на духовност и осмисляне на материалното”, коментира д-р Врабевска

Целите на новооткрития Център за обучение “Цар Симеон Велики” са свързани с внасянето на един по-различен новаторски поглед към процесите в образователната система. Програмата на Центъра е изградена изцяло от нашите учители и от хора, които са потопени в ежедневието на преподавателската дейност, с иновативен подход, свързан с културата на класната стая и коучинга в обучението. Това коментира управителят на Центъра за обучение “Цар Симеон Велики” д-р Росица Врабевска в интервю за BTV Radio и предаването “За града”. 

Най-новият обучителен център в столицата официално отвори врати на 25-ти ноември, а откриването му бе под формата на виртуална лекция на проф. д-р Пламен Митев – историк и дългогодишен преподавател по история в СУ “Св. Климент Охридски”. Лекцията бе на тема “Забравените дейци на възрожденската епоха”. 

Освен в професионално обучение и квалификация на учители и помощник-учители, Центърът ще работи и в още две направления – работа с деца със специални образователни потребности, както и предоставяне на целодневна грижа за деца под 2 години (детска ясла). 

“Другата ниша, която смятаме, че е много важна, това е грижата за деца със специални образователни потребности. Ние виждаме, че това е нещо, върху което може да се работи по-задълбочено в София – да помогнем на тези деца да се интегрират по-лесно в класната стая, както и да получат индивидуалната подкрепа, от която имат нужда”, коментира още д-р Росица Врабевска.

По нейни думи във време, в което хората залитат все по-често към материалното, необходимостта от по-холистичен подход в образованието се усеща все по-осезаемо. “Децата още от детските градини и малките класове трябва да се научат на емпатия и толерантност, да могат да си поставят цели, които да постигат с подкрепата на учителите и родителите си. Нашата визия за развитие на децата е обръщане към духовността и изграждане на личност, която да бъде полезна на себе си и на обществото!”, допълни д-р Врабевска.

Цялото интервю можете да чуете тук. 

Категории: новини