Развиване на финансова грамотност чрез популярния метод на „5-те касички”

Публикувано от Център за обучение "Цар Симеон Велики" на

Всеки от нас като малък е имал касичка в която си е събирал дребните парички, които са му давали баба и дядо по празниците и с нетърпение е чакал да се съберат достатъчно, за да си купи мечтаната играчка. Една от най-големите грешки на порастването е, че забравяме полезните неща от детството си, като например касичката. И темата за парите започва да ни тормози системно.

Умението за управление на парите е много важно не само за възрастните, но и за децата. За съжаление това, както и други критични умения, рядко се развиват целенасочено в училище. Поради тази причина много деца израстват с погрешни представи за парите и след това цял живот това им пречи. 

Пряко следствие от липсата на това умение е натрупването на потребителски дългове на възрастните. Затова ние като учители бихме могли да научим децата на принципа на диверсификацията. Това е принцип, при който парите се разпределят в различни пера, като за тази цел се използват 5 различни „касички”.

Как децата да разпределят парите в касичките?

Касичка 1: Основни месечни нужди – 65%

Тази касичка е на първо място по важност и заема най-голям процент от месечните приходи. На децата обясняваме, че там взимаме пари за закуски и ежедневни разходи. Добре е да поставяме учениците в различни житейски ситуации и да ги питаме коя касичка ще използват, например, за да си купят часовник, шоколад или да платят абонамент за игра?

Касичка 2: Лични резерви – 10%

Това са парите, които децата трябва да спестяват всеки месец. Те ще им позволят да не изпаднат в ситуация, в която няма да разполагат с никакви средства. Тази касичка учи детето на предвидливост и самодисциплина.

Касичка 3: „Касичката на семенцата” – 10%

Тази касичка учи децата от малки да заделят пари за инвестиции. Тези пари са като семенцата, трябва да бъдат засети, за да дадат повече плод. Това са пари, които може да използват за да се запишат на различни курсове и школи, което от своя страна ще донесе приходи в бъдеще чрез натрупването на допълнителни знания и умения. 

Касичка 4: Почивки и забавления – 10%

За да живеят децата наистина пълноценно е нужно да се забавлява и да почива тялото и ума им. Тези спестявания могат да използват, за да посетят различни концерти, музеи или мероприятия по интереси. 

Касичка 5: Подаръци и благотворителност – 5%

На всеки може да се случи да го поканят на рожден ден, а да не може точно в този момент да отдели пари за подарък? Така може да обясните смисъла на тази касичка на децата. Или пък да поискат да дарят малка сума за благотворителна кауза. Така винаги ще могат да помогнат или да купят на любим човек нещо, с което да го зарадват.

Методът на „5-те касички” можете успешно да представите и да развивате в часовете на класа или занимание по интереси за децата до 4. клас. 

Използвани ресурси:

  1. „Лесен трик, с който парите ще ви стигат всеки месец!”, 14.06.2017, https://tinyurl.com/2p83a68n  (30.01.2022)
  1. Русинов, Я. „Вечните принципи зад успешното дете”, Самиздат, 2019