Как протича образователният процес седмица след завръщането на учениците в класните стаи?

Публикувано от Център за обучение "Цар Симеон Велики" на

Интервю на д-р Росица Врабевска в Bloomberg TV Bulgaria

Нашите ученици и учители бяха много щастливи да се върнат в класните стаи, за момента няма отсъстващи и болни, всичко е абсолютно спокойно. Това заяви д-р Росица Врабевска, управител на ЧСУ „Цар Симеон Велики“, в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

Врабевска коментира темата по повод възстановяването от 4 януари на присъствените учебни занятия след разхлабването на част от мерките срещу коронавирусната пандемия у нас. 

Според нея хибридното обучение – редуване на онлайн и присъствена форма, е по-добрият вариант за по-големите ученици.

Врабевска разказа и за иновациите в образователния процес. Тя даде за пример проблемно-базираното обучение, при което учителят трябва да представи тема, по която учениците да започнат да мислят.

“Начинът, по който трябва да накараш децата да работят по дадена тема и да решат проблем, е изкуство”.

По отношение на модела STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Maths) Врабевска отбеляза, че той винаги е бил част от българското образование. “Въпросът е по-скоро концепция – да се постави ударението върху тези науки и начина, по който се преподават”, обясни гостът.

“Говорим за фокус върху природните науки, който не е само за профилираните паралелки”.

Тя обърна внимание на необходимостта от индивидуален подход към децата, така че да може да се откриват техните силни страни и таланти и да се работи в тази насока.

Целия разговор вижте във видео материала.

Категории: новини